Saturday, September 20, 2014

Trip Jakarta Day 3: Mangga Dua

Harini misi nak selesaikan hari terakhir berjalan-jalan sebelum nak berangkat balik Malaysia pada besok hari.

Misi kami ke semua Mangga Dua yang ada. Sebenarnya kami pun baru tau yang ada Mangga Dua Square, WTC Mangga Dua, ITC Mangga Dua dan Pasar Pagi Mangga Dua.

Ok kami decide untuk ke ITC Mangga Dua dahulu kerana ia lebih jauh dalam 10 minit perjalanan dari hotel. Pilihan kami macam biasalah ambil teksi hotel je, malas nak menapak ke depan jalanraya untuk cari silver bird, bluebird taxi. Tambang teksi White Horse ke ITC Mangga Dua adalah 50 ribu lebih kurang RM13. Murah ke mahal eh? Tak kisahlah janji sampai. Tapi rasanya kalau guna teksi biasa seperti bluebird tu mesti lagi murah.



bayaran teksi mangga dua



tambang teksi hotel ke mangga dua



Teksi hotel ni macam teksi eksekutif, kalau bluebird tu macam teksi bajet la lebih kurang. Kalau nak jimat lebih baik gunakan teksi bajet. 

Oleh kerana pemandu ni pandai cilok jalan pintas maka memang tepat 10 minit kami dah sampai ke ITC Mangga Dua. Masa ni dalam jam 9 pagi banyak kedai-kedai baru bukak. Bersebelahan dengan ITC Mangga Dua adalah Pasar Pagi Mangga Dua. Tapi kami malas nak pergi sebab semalam sudah memborong di Tanah Abang jadi lebih kurang sahaja barangnya.



jarak ke mangga dua


Yang ni pasar pagi Mangga Dua tapi snap gambar dari dalam teksi je hehehe sorry korang tak boleh nak review keadaan semasa dalam tu.



lokasi ITC Mangga Dua



Mangga Dua



Mangga Dua



Dekat ITC Mangga Dua ni ada dua wing iaitu satu di bahagian yang kami pergi ni adalah banyak jual beg tangan, kasut dan baju kanak-kanak. Wing lagi sebelah di seberang jalan pula untuk gadget IT tapi kami tak pergi ke wing sana sebab malas. Boleh pulak malas kan. Sebab tu kami suka redah sendiri tak pakai supir sebab nak kebebasan masa sendiri. Tak perlu janji nak keluar pukul berapa dan sebagainya.

Bagi yang nak datang ke sini eloklah kalau anda datang dalam jam 10 pagi kerana masa ni baru banyak kedai bukak. Masa kami sampai tu ramai yang masih dalam proses buka kedai dan susun barang.



Mangga Dua



Mangga Dua



ITC Mangga Dua



Pendek kata kalau korang nak cari beg berjenama yang palsu inilah tempatnya heheheh. Macam-macam ada pilih sahaja nak yang mana macam-macam pattern.

Dekat sini kami tak borong apa pun kecuali beli beberapa helai baju tidur untuk anak-anak. Lepas tu dah rasa boring kami decide nak ke Mangga Dua Square pula.



Mangga Dua



Dari ITC Mangga Dua jumpa teksi bluebird, kami naiki teksi tu ke Mangga Dua Square dalam 5 minit sahaja. Tambang teksi ni dalam RM5 je murah banget!

Sampai sana biasalah Mangga Dua Square ni macam mall biasa, kami berhenti melepaskan lelah dahulu makan donut dan coffee.



Mangga Dua



Mangga Dua


Ikutkan dekat sini tiada apa yang mahu dibeli sebab harganya lebih mahal dari Tanah Abang dan ITC Mangga Dua. Kesimpulannya korang pergilah Tanah Abang tempat wajib untuk shopping, tak perlu shopping tempat lain.

Selesai pusing-pusing kami pun balik hotel. Rehat sebentar sebab petang nanti masa untuk mama ber spa! Seronoknya dah lama tak ber spa ni. Sambil suami bawa anak-anak mandi kolam, saya dengan penuh semangatnya turun ke tempat spa.



mangga dua

Daku mengekor dari belakang untuk dibawa ke bilik rawatan. Jangan tidur dulu tau!



mangga dua spa



mangga dua



hotel mangga dua


Ok maka bermulalah rawatannya kali ni saya ambil pakej massage, scrub, dan berendam umpama gajah hhahahhaa. Ala benda standard yang ada dalam pakej spa la korang. Lupa plak tempoh masa rawatan ni rasa dalam 1 jam setengah camtu.


mangga dua spa


Selesai sudah berspa, sebelum keluar dari tempat tu sempat posing satu round dengan penjaga kaunter spa. Motif?

Maka malam tu bukan boleh tidur nyenyak tapi agaknya jadi bertenaga sebab segala urat telah kembali berfungsi maka jadi tak boleh tidur. Lewat jugaklah lagi 2 jam nak subuh baru boleh lelap.

Maka selesai sudah trip jakarta kami kali ini. Esok sudah mau pulang bersama memori indah di sini. Ada banyak lagi tempat yang kami belum lawati tapi mungkin boleh dibuat lain kali. Kali ni kami hanya trip santai tanpa mahu berjalan banyak tempat. Mahu relax dan menikmati masa bersama keluarga sahaja.

Jumpa lagi di entry yang lain dengan tempat menarik lagi insyaAllah.

Trip Jakarta Day 2: Tanah Abang

Sebenarnya Tanah Abang ni tiada langsung dalam planning kami di awalnya. Planning nak pergi mangga dua sahaja tapi bila sampai sini borak-borak dengan pemanda teksi dan browse blog orang yang dah pernah pergi, ramai yang kata Tanah Abang terbaik! Maka i pun terpengaruh dengan hebatnya!

Maka kami pun sama taknak lepas peluang lah kalau begini, kang menyesal tak sudah kalau tak pergi.

Pagi-pagi kami dah breakfast di tempat yang disediakan di hotel ini. Apa yang boleh saya cakap memang makanannya terbaik. Kebanyakan memang memenuhi selera kita. Dan juga pilihan makanan banyak. Memang tak salah pilih hotel kot. Kalau salah pun mana nak tau kan dah tak pernah duduk hotel lain sebab ini kali pertama kami sampai ke Jakarta ehehhehe.



bercuti di jakarta
diet katakan....


sarapan di jakarta
tak jadi nak diet, tambah pulak nasi

Selepas sarapan kami ke lobi hotel untuk mencari teksi. Hajat dihati ingin receptionist tu tolong call teksi sebab kami nak naik bluebird, sebab selalu orang pesan ini boleh dipercayai kan.

Tapi hotel tak sediakan bluebird sebab diorang sudah ada teksi sendiri iaitu White Horse. Kami fikir mesti mahal ni kalau teksi hotel kan. Rasa gigih juga nak menapak ke depan jalan untuk cari teksi bluebird.

Tapi kalau dah jodoh tak ke mana, bila fikirkan tak laratnya nak berjalan dengan heret stroller pula tu. Maka kami decide takpelah naik jela White Horse tu, redha je nanti balik dari Tanah Abang boleh cari blue bird pula. Terasa macam cinderella pula naik kuda putih gitu. 

Maka sampailah ke Tanah Abang, kos untuk teksi white horse tadi adalah 75,000 rupiah. Duit kita dalam RM20. Bagi saya murah kot? Dah la perjalanan dengan makan jem iaitu macet. Sepatutnya hanya 20 minit menjadi 1 jam lebih. Redha. Tanah Abang punya pasal. Tak mengapa sebab kami tak mengejar masa, misi harini adalah tanah abang sahaja.

Maka sampai di sana kami diturunkan di blok A. Bagus juga sebab ia bersebelahan dengan blok B yang mana mengikut review dari blog-blog yang kujejaki, memang A dan B ini yang menjadi pilihan ramai. Maka tak syak lagi pilihan tepat.

Pertama kali masuk sini saya bayangkan ia seperti Pasar Besar MPKB yang sebelah dengan pasar Siti Khadijah tu. Atau boleh juga dikata seiras dengan pasar Siti Khadijah. Lebih kuranglah keadaannya cuma yang Tanah Abang ini sangat besar sampai ber blok-blok. Kami hanya pergi blok A dan B sahaja, tak kuasa melayan segala blok yang ada. Kalau tak silap dari blok A sampai ke F. Larat ke?

Kat blok A sahaja pun sudah 13 tingkat termasuk basement. Mampu nak pusing semua blok? Boleh tapi mungkin anda perlukan 7 hari 7 malam untuk selesaikan misi hahahaha.



percutian jakarta tanah abang



Masa kami sampai ni banyak kedai yang baru bukak. Kira jadi antara orang pertama yang sampailah. Besar sungguh tempat ni. Tak kena gaya boleh sesat.


berlonggok-longgok baju


percutian jakarta



Tips untuk membeli belah di sini adalah jika berkenan terus je beli, sebabnya jika anda berhajat nak beli sebentar lagi, konon nak survey dulu yang lain, alamatnya tak jumpalah lagi kedai yang dimaksudkan. Jadi dari menyesal baik beli je terus. Tak boleh bayangkan kalau kehilangan anak dalam ni memang meraung. Sebab tu kalau bawa anak sila awasi anak masing-masing pastikan pegang tangan sepanjang masa.



percutian jakarta



Lagi satu tips, beli kat sini kebanyakannya borong jadi ada kebanyakan peniaga tidak memberikan anda membeli hanya satu, kena beli satu dozen, setengah dozen atau paling sedikit 3 pasang. Jadi bertanya dahulu jika nak membeli samada boleh 'ecer' atau tidak. 'ecer' itu bermaksud korang boleh beli sehelai pun tak mengapa.

Ada kedai yang memang siap tulis tidak boleh 'ecer'. Jadi rajin-rajinkan bertanya. Kerana harga ecer dan belian borong adalah sedikit berbeza.

Bagi kami yang bukan nak beli borong, memang terpaksa tanya dahulu, kalau dah berkenan tapi tak boleh ecer rasa geram je putih mata tak dapat nak beli hehehe. 


tanah abang
bertingkek-tingkek


Setelah membeli belah yang tidak seberapa, kami ke foodcourt di tingkat 8 untuk menikmati juadah. Tadi dah makan, ni makan lagi. Perut apakah ini?



bercuti di jakarta



bercuti di jakarta


Pastikan bila sampai di sini, korang terus terjah kaunter makanan pilihan. Jangan nak buat duduk santai kat meja. Sebabnya bila kami duduk je kat meja, datang seorang budak lelaki pelayan kedai bagi menu. Dan tak berapa saat datang lagi seorang juga bagi menu yang berlainan. Memang agak pelik sebab dah sah-sah yang seorang ni dah bagi menu untuk order tapi datang lagi yang lain. 

Rasa kesian sebenarnya ingat dua-dua orang saya nak order. Tapi berbalik ke dunia nyata, siapa nak makan kalau banyak sangat ? Mungkin caranya begitu di sini. Bila kami tengah order tu, dipertengahan order baru yang seorang lagi pelayan mengalah dan berlalu pergi bersama menunya. Maafkan akak dik, tak mampu nak beli semua.



tanah abang
gerume bakar


Yang ni namanya gerume bakar. Nama ikannya lah kot gerume tu. Sedap boleh tahan.



bercuti di jakarta


Yang ni bawal bakar, rasa macam biasalah bawal yang dibakar. Cuma ada tambahan perkakasan sampingan seperti tauhu dan tempe dan juga sup yang dipanggil sup asam. Rasanya oklah masam manis. Tapi lebih best makan kosong je bersama sambal yang diberi sekali.



foodcourt tanah abang



Ini pula ayam penyet untuk anak daraku. 



foodcourt tanah abang


Sempat juga merasa air cendol, dalam RM2.10 duit kita. Bolehla tahan. Total makan semua tadi hanya RM33+. Murah kan?

Oh ya sebelum lupa tadi semasa kami nak ke foodcourt tiba-tiba terlalu kat kedai yang menjual swimming suit. Apa lagi memang ada niat nak gantikan swimming suit dengan yang baru. Jadi memang peluang emas ni. Dan juga emas untuk adik dan kakak kerana masing-masing pun ikut jejak langkah nak jugak beli sorang satu. Sebab murah jadi mama restu hheheheh.

Memang sangat murah baju mandi ni tak percaya pun ada. Kami tak tawar langsung sebab kesian dengan penjual. Dahla jual murah lagi mau tawar. Tapi harga memang korang tak percaya atau sebenarnya saya je yang tak percaya ni?



bercuti di jakarta
RM40


tanah abang
yang kakak RM30, adik RM20



tanah abang

Murah kan? Kalau korang ke Tanah Abang nanti boleh cari kedai ni. Aduhai murah sangat. Tapi sebab trip kali ni bukan niat memborong jadi i lupakan hasrat yang bergelodak itu. Nanti datang lagi akan cari kedai ni bolehla borong swimming suit untuk saudara mara tercinta hehehehe.

Selepas makan kami pun cari jalan keluar  ingat nak balik tapi si adik tidurlah pulak. Nak angkut dia nanti masuk teksi rasa kesian pula. Bagi dia tidur puas dululah. Boleh mama tambah barangan yang nak dibeli. Bijak tak?

Setelah puas pusing, maka si adik dah bangun dari tidur maka kami pun pulang dengan hati gembira. Nak cari silver bird lagi kali ni. Akhirnya penantian itu satu kemanisan, dalam keadaan suasana panas dapat juga kami dapatkan teksi tersebut.

Bayaran teksi sampai ke hotel adalah 74,000 rupiah plus. Alahai beza berapa sen dengan teksi White Horse tadi. Tak menyesal lah pakai white horse masa perjalanan pergi tadi.

Maka sampai bilik rehat sekejap dan aktiviti seterusnya adalah swimming! Macam takde kerja lain. Takpelah lagipun mama pun excited jugak nak cuba swimming suit baru hehehehe.

Malam tiada program sebab kami mahukan trip santai je taknak kejar masa dan penatkan badan. Cukup satu tempat saja untuk satu hari. 

Esok destinasi selanjutnya. Jangan lupa follow untuk mengetahui cerita esok di Mangga Dua pula ye.

Friday, September 19, 2014

Bersyukur, Nikmatmu Terlalu Banyak


Harini tetiba rasa nak baca dan renung bab bersyukur. Kalau nak hitung banyak sangat, sedih pun ada kerana terasa diri ni masih belum di tahap bersyukur yang sebenarnya.

Syukur sebab anak:

Yang ni paling menyentuh hati naluri ibuku. Kalau dulu memang terpaksa alami situasi yang kita tak berapa sukar atau tenteram. Saya faham perasaan bila menghantar anak-anak ke taska. Kalau taska yang bagus tak mengapa tapi kalau nasib tak baik alamatnya naya anak-anak kita.

Tak perlu kenang kembali kenangan hantar anak ke nursery, masih segar hingga kini. Masa tu keadaan memaksa, terpaksa juga bekerja demi mencari pendapatan tambahan walau boleh minta dari suami. Tapi rasanya saya bukan jenis wanita yang boleh duduk senang hanya dengan pemberian suami. Saya mahukan lebih dari itu. 

Juga dah malas nak rasa bimbang setiap hari terutama jika anak tak sihat, contoh anak demam ke hati pun rasa tak keruan jika tak dapat cuti masa anak sakit. 

Tapi sekarang rasa syukur yang amat Allah bagi peluang untuk lupakan semua tu. Dengan menjadi seorang ibu yang bekerja di rumah, hati tak risau kerana anak-anak 24 jam dengan kita. Paling terasa bila anak sakit kita paling dekat dengannya dan boleh usahakan sesuatu dengan segera. Itulah nikmat sebenarnya yang rasa berterima kasih syukur pada Allah bagi peluang ni. Kalau Dia tak izinkan peluang ni maka tak mungkin dapat merasa sekarang.





Syukur sebab masa diatur sendiri:

Jadual harian jadi fleksibel, walaupun bekerja dari rumah tapi tetap juga sibuk dengan urusan bisnes online. Namun tak perlu ikut jadual yang fixed kerana budak-budak ragamnya tak tentu. Pada saya setiap hari saya sudah jadualkan contohnya mesti update blog 2 kali sehari maka luangkanlah masa untuk siapkan tidak kira masa mana ikut kesesuaian. Cuma jadual yang biasa dah ada seperti pagi-pagi dah masak, yang tu cuba siapkan masakan sebelum anak ke sekolah.

Yang lain-lain seperti mengemas dan buat kerja bisnes selepas tu saya pastikan akan siapkan walau mungkin semalam siapkan waktu pagi, harini mungkin tengahari tapi jangan sesekali beralasan busy sehingga langsung tak sempat masa untuk buat. Rasanya tak lojik sama sekali dalam 24 jam kita tak boleh luang masa sejam ke contohnya kan. Masa tu ada kena bijak mengatur.


pagi-pagi boleh bawa anak ke playground


Syukur kerana hanya perlu fikirkan keluarga:

Kalau dulu jika anak sakit pun kadang-kadang teragak-agak nak ambil cuti. Tambah lagi kalau baru je ambil cuti tapi bila nak masuk kerja anak pula demam. Dah la sudah cuti seminggu. Masa ni memang betul teruji. Memang sangat kasihankan anak-anak tapi adakala jika majikan tidak memahami timbul pula masalah lain. Tapi saya di tempat terakgir bekerja dahulu alhamdulillah bos memahami. Bayangkan jika dapat bos tidak seperti yang kita harapkan? Takkan boleh pilih:)

Syukur dapat bercuti selalu:

Bila waktu sekarang ni masa untuk bercuti lebih banyak. Boleh ke mana sahaja dengan planning sekeluarga. Alhamdulillah dengan bisnes ini dan bonus yang diberikan sangat berbaloi dengan hasil usaha yang kita curahkan. Yelah seharian memang sentiasa sibuk dengan urusan bisnes tapi ada masa mahu juga release stress. Untuk release saya suka bercuti walau kadang-kadang tak plan pun ada. Kalau tetiba rasa nak bercuti, bagitau suami then jalan! 

Memang banyak sangat perkara yang saya syukuri sejak buat bisnes dan menjadi seorang ibu yang bekerja dari rumah. Anak-anak sangat jarang sakit sekarang, demam pun sangat jarang sampai saya pun dah lupa tahun bila diorang last sakit. Itu perkara yang juga amat patut disyukuri. Lain orang lain pula pengalamannya mungkin tapi saya bersyukur di peluang sebegini.

Tapi untuk dapatkannya bukanlah sehari dua. Masa mula-mula nak perkenalkan bisnes pada dunia luar, sangat mencabar minda dan fizikal. Masa tu saya ni blog pun tak kenal. Tapi ada hati nak buat bisnes online. Tapi siapa kita untuk mengatur atau menidakkan ketentuan Allah?

Dari tak pandai boleh je belajar. Boleh sebab memang manusia ni kena belajar. Apa yang pertama sekali diajar pada Rasulullah. Bacalah! Iye memang benar kena membaca. Cari ilmu. Ilmu memang kena cari jangan harap jatuh bergolek pada kita. Juga sama kita kena mencari guru jangan ego dengan mengharap guru datang menghadap kita. Simple sahaja.

Dari belajar macam-macam lama-lama boleh improve diri. Dari tak pandai berblog, sekarang rasanya jadi blogger tegar dah. Kalau ke mana-mana pasti ingat ada sahaja bahan untuk dishare dalam blog. Semua tu bukan paksaan tapi datang dalam diri sendiri. Rasa suka sangat buat kerja ni. Buat perkara yang kita suka memang takkan buat kita jemu. Malah setiap hari masih rasa berkobar-kobar. Kalau dulu bekerja di pejabat tidaklah rasa teruja sebegini terutama hari Isnin adalah hari yang paling tak digemari.

Kita sebenarnya berhak memilih. Sebab hidup di dunia ni hanya sementara, pilihlah mengikut apa yang kita suka dan berlandaskan jalan yang betul. Jangan pula perkara tak betul boleh jadi kesukaan kita. Tap bila dah buat benda yang kita suka, insyaAllah segala-gala kebaikan lain juga akan mengikut kita. Tidak perlu mengikut orang tapi tanya diri apa yang kita suka?

Waktu sekarang sudah masuk waktu Dhuha. Ayuh buat kewajipan dulu. Tapi bila entry ini dibaca jam sekarang sudah melewati jam 3 petang kerana ianya sudah saya jadualkan terlebih dahulu. Mudah sahaja hidup sebagai WAHM ini segalanya kena disiplin walau anda bekerja sendiri.





=====================================================


Jemput follow blog ini untuk mendapatkan update pelbagai serta tips travel,tips penyusuan, tips masakan, pelbagai sharing kisah harian dan banyak lagi.
Juga untuk dapatkan tips terkini dan update terkini melalui email, anda boleh submit email address anda di sebelah.

Saya juga adalah seorang Shaklee Independant Distributor yang sah.


Klik FOLLOW THIS BLOG DI SEBELAH KANAN ANDA SEKARANG UNTUK TIDAK TERLEPAS UPDATE TERKINI DARI BLOG INI SETIAP HARI



TERIMA KASIH DAN SALAM UKHWAH


HUBUNGI SAYA
Email: wfatihanum@yahoo.com
H/P no: 019 330 8053
ID Shaklee: 851433
Blog: http://permatacintaku.blogspot.com
FB:wanfatihanum
Instagram: fatihanum
Instagram (2): mak_jemah_jual_vitamin
Page: https://www.facebook.com/permatacintakublog

pengedar shaklee putra heights


Kenali saya.
Saya adalah seorang ibu yang bekerja dari rumah dan menjana pendapatan dengan membuat bisnes shaklee secara online.

Saya telah mengambil keputusan untuk berhenti kerja kerana:


Dan kini sudah lebih setahun saya resigned dan menikmati hari-hari bersama keluarga dengan penuh syukur dan penuh nikmat kerana dikurniakan rezeki bersama shaklee.

Jika anda seorang ibu, seorang wanita, seorang yang bercita-cita ingin membuat pendapatan sampingan, saya dengan berbesar hati boleh membimbing anda.

Yang penting anda mahu dan ingin merubah kehidupan. Jangan takut jika sekarang anda masih bekerja kerana anda masih boleh berkongsi kebaikan produk shaklee secara sampingan tanpa menjejaskan waktu kerja anda.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anda mahu jadi ahli shaklee dan nikmati potongan hebat 15% - 20%?
ANDA ingin mengetahui cara daftar shaklee?
Mudah sahaja hanya klik di sini:


Percutian ke Jakarta Hari Pertama

Sempena cuti sekolah telah bermula kami sepakat untuk berjalan-jalan ke Jakarta. Asalnya hendak ke Chiang Mai tapi hotel pilihan sudah banyak full booked jadi akhirnya kami memilih jakarta.

Ini adalah kali pertama kami sekeluarga ke sini. Ingat lagi 5 tahun lalu kami ke Bandung, masa tu tengah mabuk mengandungkan anak yang kedua. Lama sangat dah tu. Rasa kena ulang balik sebab dah lama dan masa pergi dulu tak menikmati langsung. 

Disebabkan mabuk, kenikmatan bercuti ke Bandung hanya dapat dinikmati 20% agaknya. Yelah mau tak asal berjalan je rasa nak cepat-cepat balik. Dan juga makanan-makanan sedap tidak dapat dinikmati sepenuhnya. Nanti ada rezeki kami mahu ke sana lagi.

Biasalah kat airport posing dulu baru semangat nak bersuka ria heeheh. Dan si mangsa adalah kakak kena amik gambar.  Adik pun tak berapa nak layan asyik tutup muka je. Nasiblah yang penting mak jemah kena maintain jugak.



cuti ke jakarta



Ikutkan yang trip kali ni kami memilih main redah kasi pecah je. Sebab malas nak ambil tour guide, nanti masa jadi pack dan juga tak bebas tentukan masa sendiri. Jadi lebih baik sendiri kot.

Sebelum datang sini terlebih dahulu saya ada research sedikit sebanyak tentang Jakarta. Memandangkan kat sini 4 hari jadi saya dah plan satu hari satu tempat sahaja untuk kami lawat. Tak mahu banyak sangat lokasi maklumlah bawa anak-anak kena bagi mereka ruang rehat.

Dalam perjalanan yang penuh dengan kesesakan itu, kelihatan di jalanan orang menjual pelbagai makanan dan juga barangan lain. Kiranya kalau nak order buka tingkap teksi dan bayar. Takut pun ada, takutkan yang si penjual tu kena gelek dengan kereta sebab keadaan sesak. Tapi dorang dah pro usahlah korang nak risau dan terlampau prihatin pulak.



percutian jakarta



Yang gambar ni siap bukak booth tau hehehe. Yang lain-lain berjalan kaki dari satu kereta ke kereta.

Oh ye sebelum lupa, pastikan korang mengambil perkhidmatan teksi dari kumpulan bird ni. Silver bird group dan adik beradiknya yang teksi berwarna biru. Teksi ni boleh dipercayai sebab menggunakan meter, kalau gunakan teksi sebarang alamat kena tipu tu ada kemungkinanlah.



teksi di jakarta


Kami tiba dalam tengahari gitu dan kami habiskan masa kat hotel je harini. Sambil layan budak-budak mandi pool. Itu je pun minat dorang yang tak dapat disangkal lagi. Mau taknya Jakarta ni terkenal dengan 'macet' nya iaitu kesesakan traffic yang tidak dapat disangkal lagi. Maka sepatutnya dari Airport ke Hotel kami hanya makan masa 30 minit menjadi 2 jam. Tahniah! Memang kalau korang nak merasa macet silalah datang sini heheheh.

Sampai je hotel kami merehatkan diri dahulu lepas solat terus order makanan room service je. Tak kuasa dah nak keluar cari makan kat luar sebab hajatnya petang tu nak layan budak-budak ni berenang kat pool hotel.

Kami memilih Swiss Belhotel Mangga Besar sebabnya memang sengaja ambil lokasi ni dengan harapan dapatlah ke mangga dua (tempat shopping) hanya 5-10 minit naik teksi. Harap maaf sebab penat bila sampai tu malas nak snap gambar hotel. Alasan sangat kan.


bercuti di jakarta


Serius sedap makanannya kami order Nasi Goreng dan juga Banana Fritters. Ala pisang tu ditabur cheese dan coklat. Dan juga ada honey sekali. Memang layan jugaklah tengah lapar katakan. Harga pun tak mahal sangat, standard hotel lah.

Lepas dah kenyang, apa lagi anak-anak tuntut janji. Selagi tak bawa mandi pool selagi itulah terngiang-ngiang di kepala nak swim nak swim nak swim. Memang menghantui dan boleh bikin statistik kesabaran menaik. Jadi sebagai ibu bapa  soleh solehah maka ikutkan aje lah.


cuti di jakarta
wajib posing sebelum mandi



cuti di jakarta
posing kali kedua ni tah pape dah sebab tak sabar nak terjun kolam



Luas dan selesa sangat pool ni. Dan paling selesa sebab tiada manusia lain yang mandi melainkan kami hehehe. Terasa macam private pool pula. Memang best cuma waktu ni dah petang air pula sangatlah sejuk tak mampu saya nak mandi melainkan membasahkan kaki sahaja. Tak boleh bayang camana budak-budak ni boleh mandi dengan selamba tanpa apa-apa perasaan.



cuti di jakarta



cuti di jakarta
kolam budak-budak


cuti di jakarta



cuti di jakarta



Apa yang menarik juga sebab ianya indoor pool. Kalau hujan pun tiada masalah masih boleh mandi manda dengan perasaan bangga sebab tak kena hujan. 

Kali ni acara mandian tidaklah lama sangat mungkin kerana sejuk. Anak-anak mengajak naik bilik katanya dah penat.

Jadi malam tu kami tidur dengan penuh semangat nak bangun pagi esok untuk ke Tanah Abang pula. Hajat hati tidak mahu membeli belah kali ni, hanya cuci mata dan beli seadanya sahaja. Semoga hasrat itu menjadi kenyataan. 

Nantikan update seterusnya untuk jalan-jalan ke Tanah Abang.

Wednesday, September 17, 2014

Mealshake Shaklee


Kenali Mealshake Shaklee maka anda akan jatuh cinta. Apa? Jatuh cinta? Iye. Sebab seluruh keluarga boleh ambil dari ibu, ayah, datuk, nenek, anak-anak juga.

Maka kalau beli satu tin tu pakat-pakatlah ramai-ramai ambil manfaatnya. Paling utama adalah manfaat pelbagai jenis vitamin yang ada dalam tu. Ianya adalah multivitamin yang diterjemahkan ke dalam bentuk serbuk.


kelebihan mealshake shaklee


Cara nak bancuh senang sahaja. Untuk kanak-kanak, hanya bancuh 1 sudu sehari atau 1 scoop susu sahaja. Masukkan dalam minuman kegemaran mereka ataupun susu mereka.

Untuk dewasa pula boleh bancuh sehingga 4 sudu besar sehari. Memang sedap apatah lagi bila dicampur ke dalam minuman kegemaran. Saya suka juga mencampurkan mealshake ke dalam ESP (energizing soy protein) kerana ia berupaya menambahkan sedikit rasa manis. Kalau ESP tu lebih tawar rasanya sebab tu ia sesuai untuk penghidap kencing manis.

Banyak resepi boleh dipelbagaikan dengan mealshake ni. Ada orang buat aiskrim untuk anak-anak. Dalam bancuhan aiskrim tadi letakkan sedikit mealshake dan rasanya yummy!

Kadang-kadang saya buat mealshake ni campur dengan buah buahan dan blend. Rasa segar bila ditambah pula dengan ais. Ops jangan buat selalu minum ais, orang kata tak elok. Tapi i selalu je minum ais :)

Mealshake ni berperisa vanilla dan semua golongan pasti sukakannya. Rasa yang sedap, aroma pun harum. Cubalah buka penutup mealshake ni dan cium baunya. Buat 10x sehari sah orang hantar anda ke tanjung rambutan.

Siapa sesuai ambil mealshake?

  • ❤️ orang yang sakit dan dalam proses pemulihan. Contohnya macam dalam pemulihan dari demam.
  • ❤️ bagi mereka yang tak suka makan multivitamin dalam bentuk pil, boleh gantikan dengan pengambilan mealshake.
  • ❤️ anak-anak yang picky eaters sangat sesuai kerana boleh seimbangkan balik mana yang kurang pada badannya dan membuatkan seleranya juga meningkat.
  • ❤️ bagi anak-anak anda yang sembelit sangatlah digalakkan kerana dalam mealshake mengandungi fiber yang sangat bagus untuk pelawasan.
  • menguatkan antibodi kanak-kanak dengan adanya multivitamin di dalamnya.


kegunaan mealshake




kegunaan mealshake shaklee




cara bancuh mealshake


Tak kenal maka tak cinta. Cuba dulu nanti rasanya setiap bulan nak order:)

Untuk melihat harga mealshake boleh rujuk sini:






Jika berminat untuk order, korang boleh buat order melalui link di bawah. Tidak perlukan orang tengah sama seperti amda order tudung online. Klik dan bayar sahaja. Mudah kan?





Cepat grab promo bulan ni di mana harga mealshake menjadi luarbiasa kerana dengan belian 3 tin, korang akan dapat percuma lagi satu tin. Jimat kan?

Promosi ini akan tamat pada penghujung bulan ini. Rembat jangan tak rembat!





=====================================================


Jemput follow blog ini untuk mendapatkan update pelbagai serta tips travel,tips penyusuan, tips masakan, pelbagai sharing kisah harian dan banyak lagi.
Juga untuk dapatkan tips terkini dan update terkini melalui email, anda boleh submit email address anda di sebelah.

Saya juga adalah seorang Shaklee Independant Distributor yang sah.


Klik FOLLOW THIS BLOG DI SEBELAH KANAN ANDA SEKARANG UNTUK TIDAK TERLEPAS UPDATE TERKINI DARI BLOG INI SETIAP HARI



TERIMA KASIH DAN SALAM UKHWAH


HUBUNGI SAYA
Email: wfatihanum@yahoo.com
H/P no: 019 330 8053
ID Shaklee: 851433
Blog: http://permatacintaku.blogspot.com
FB:wanfatihanum
Instagram: fatihanum
Instagram (2): mak_jemah_jual_vitamin
Page: https://www.facebook.com/permatacintakublog

pengedar shaklee putra heights


Kenali saya.
Saya adalah seorang ibu yang bekerja dari rumah dan menjana pendapatan dengan membuat bisnes shaklee secara online.

Saya telah mengambil keputusan untuk berhenti kerja kerana:


Dan kini sudah lebih setahun saya resigned dan menikmati hari-hari bersama keluarga dengan penuh syukur dan penuh nikmat kerana dikurniakan rezeki bersama shaklee.

Jika anda seorang ibu, seorang wanita, seorang yang bercita-cita ingin membuat pendapatan sampingan, saya dengan berbesar hati boleh membimbing anda.

Yang penting anda mahu dan ingin merubah kehidupan. Jangan takut jika sekarang anda masih bekerja kerana anda masih boleh berkongsi kebaikan produk shaklee secara sampingan tanpa menjejaskan waktu kerja anda.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anda mahu jadi ahli shaklee dan nikmati potongan hebat 15% - 20%?
ANDA ingin mengetahui cara daftar shaklee?
Mudah sahaja hanya klik di sini: