Thursday, April 17, 2014

B Complex Pilihan Siti Nurhaliza

Bestnya makan cucur jagung sambil bersantai-santai di tengahari. Harini super busy hingga makan pun tak sempat lagi harini, mujur ada anak bisnes yang baik hati hantarkan bekalan makanan:)

Sambil rehat ni nak cerita sikit pasal vitamin B Complex. Selalu orang menafsirkan b complex ini boleh menggemukkan. Jangan silap kerana apa sangat salah dia mahu tuduh sebab dia kita jadi gemuk. 



Jangan risau sebab itu mungkin kerana cara makan yang tidak sesuai. Kita kena faham fungsinya dahulu. B Complex boleh menukarkan karbohidrat kepada tenaga. Jadi kalau makan sebelum mengambil makanan ia boleh mengundang rasa lapar kerana tiada karbohidrat yang boleh ditukarkan kadi tenaga. Kalau anda boleh kawal perasaan nak makan takpe tapi kalau tak boleh kawal maka tengok nasi kosong rasa macam nasi beriani ayam.



Tapi harini saya tak mahu cerita pasal fungsi dia yang lain. Saya nak cerita rahsia cantik. Hanya gunakan B Complex maka kulit anda akan cantik mulus. Siapa pengamal b complex? Salah seorang adalah artis popular Siti Nurhaliza. Beliau amalkan B Complex setiap hari. Tapi jenama b complex yang dimakan tidak lah saya tahu. 



Maka bila dah tau rahsianya apa lagi cubalah. Saya sekarang dah tau maka makin seronok mahu jadikan rutin. Siapa tak nak cantik jelita kan?

Rahsia B complex? Mudah sahaja kerana dalamnya ada B2 atau dikenali sebagai Riboflavin. Inilah rahsia kerana ia berfungsi menjaga kesihatan dan kecantikan kulit. Bila kulit sihat dari dalam maka akan terserlah di luar.

Tak cuba tak tahu. Tapi ia memang kecil-kecil cili padi. Dah cuba baru percaya. Jom amalkan!

Krabi Island: Part 5 Bermesra Dengan King Cobra


Baca tajuk jadi ngeri sendiri. Memang ngeri, ikutkan tak suka nak pandang ular ni. Apatah lagi nak bayang atau tengok depan mata. Tapi orang kata kalau tak tengok persembahan ni nanti rasa rugi pulak bila lagi nak datang kan. Maka pelawaan pemuda motor tambang diterima. Kami dibawa ke destinasi untuk melihat persembahan King Cobra.

Masuk situ ada bayarannya tapi maaf sudah hilang ingatan bayar berapa sebab tak fokus masa tu. Sebelum tengok persembahan ular tu, kami dipersembahkan dengan persembahan monyet. Monyet kayuh basikal, demo pulas kelapa dari pokok, demo oleh si monyet kupas kelapa guna gigi. Yang bestnya kat sana kami terjumpa dengan satu family dari Kuala Lumpur juga yang sedang bercuti. Tetapi mereka lebih best sebab jelajah Thailand dengan keretaa. Katanya selepas Krabi mahu ke Hadyai pula. Meriah semua diorang sangat ramah dan happening.

tempat menarik di krabi
sempat bergambar bersama


takde perasaaan kayuh basikal

pandai mintak duit
Tibalah saat untuk melihat persembahan King Cobra. Menakutkan! Bagi saya yang memang tak suka ular memang seharusnya geli dan takut mengucap 10x. Ambil tempat paling atas, berdebar tak usah cakap. Sama je penakut dengan anak.












Cukup sudah gambar-gambar ngeri ni. Nak upload sini pun rasa tak boleh nak pandang. Tapi salute lah pada tuannya yang sanggup cium king cobra tu. Sempat interview rupanya dia orang Mynmar datang Krabi untuk bekerja. Hebat walau apa kerja anda tapi tak semua orang ada kebolehan ni kan. Rezeki ada di mana-mana.


Setelah selesai persembahan king kobra maka acara last seperti biasa wajiblah ambil gambar kan.




Pendek kata hari yang memenatkan sebab selepas persembahan tadi kami pergi ke tempat ternakan ikan keli (macam ikan keli, agak je). Kat situ bagi makan ikan, jalan-jalan dalam hutan kecil lepas tu perut sudah berkeroncong mahu mintak makanan. Apa lagi, tomyam kung menjadi pilihan.

Jumpa lagi di lain entry untuk kisah-kisah percutian seterusnya:)

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019 3308053 atau email wfatihanum@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Wednesday, April 16, 2014

Krabi Island: Part 4 Melawat Gajah


Selesai sarapan pagi maka bermulalah ekspedisi kami untuk ke ladang gajah. Ladang ke? Boleh la janji ada. Kami ke sini asalnya ingat nak tengok gajah je, tapi rupanya ada pula ditawarkan elephant trekking. Ha kalau jungle trekking tak suka nak buat tapi elephant trekking boleh tahan mencabar jiwa raga juga sebab hati sentiasa tak tenang sebab takut..

Tapi sebab fikirkan kalau tak cuba, bila lagi nak cuba kan. Jadi kami ambil keputusan untuk cubalah. Tiket untuk naik gajah buat elephant trekking ni untuk satu family hampir RM300 tapi oklah kata nak naik gajah kan. Aktiviti elephant trekking ni mengambil masa selama satu jam. Tapi satu jam seolah 3 jam bagiku. Takut tapi mahu. Dalam hati tak putus-putus doa agar gajah ni behave harini. Macam-macam dalam fikiran tapi doa sahajalah moga tiada apa berlaku. Penakut kan?

posing sebelum naik gajah

memulakan perjalanan


Perjalanan ni agak lambat sebab gajah kan berjalan secara ayu. Buatnya kalau dia berlari mahu tercabut jantung huhu. Memang rasa mencabarlah sebab masuk hutan kan. Masuk hutan keluar hutan, bersama gajah memang satu perasaan yang tidak dapat digambar. Tapi kalau orang suruh naik lagi sekali rasanya tidak lah kot. Cukuplah sekali, tak sanggup berdebar hati sepanjang perjalanan.

Selepas keluar dari hutan, gajah bawa kami ke sungai pula. Nampak sangat cerdik kan gajah yang bawa kami. Yang sebenarnya tuan gajah ada jadi lebih tepat tuan gajah lah yang bawa kami. Berendam sakan rupanya gajah-gajah ini. Maklumlah cuaca sini agak panas.

berendam taknak balik


Fuhh lega setel semuanya. Kami meninggalkan ladang gajah dengan senyuman sebab sebentar lagi akan ke destinasi lain pula. Tunggu sambungannya.....

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019 3308053 atau email wfatihanum@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Cik Oren Penyegar Badan

Petang-petang panas ni mulalah mahu mencari minuman sejuk kan. Kalau dapat sesuatu yang menyegarkan alangkah hebatnya.

Pling! Idea hebat muncul. Hebat tak sangat lah sebab bancuh je pun. Teringat dalam peti ais tersimpan Performance Drinks yang begitu dirindui. Maka apa lagi cepat-cepat bancuh tak pandang kiri kanan dah.


Satu canister ni tahan lama dalam 2 bulan camty ikut pada berapa kerap anda ke dapur membancuhnya. Kalau jarang ke dapur alamat 6 bulan tak tentu habis.

Saya memang sukakan rasa oren Performance Drinks ini sebab ia sangat segar. Minum sejuk sangat menyamankan tekak. Kalau suami anda balik kerja elok sangat berikan segelas performace drinks ni. Hilang haus suami berperang dalam jammed.



Bancuhlah sesedap rasa, nak pekat, nak cair, nak lebih masam, ikut suka masing-masing. Daripada kita dok minum teh tarik yang ada gula banyak tu baiklah minum ni kesihatan terjaga. Ikutkan nak senang shake je tapi saya menggunakan cara tradisional iaitu mengacau menggunakan sudu, maklumlah shaker mana pegi tah kat rumah ni. Hilang lesap menyembunyikan diri.


Tengok tu mesti terliur ni. Minuman ni secara ringkasnya fungsi macam 100 plus tapi versi tiada gas. Tapi off course bukanlah setaraf 100 plus malah lebih banyak kelebihan lagi. Berupaya memgembalikan kehilangan bendalir dalam badan. Selepas aktiviti sukan juga sangat sesuai ambil ni. Maklumlah dah hilang banyak peluh tu kena ganti balik garam dalam badan.

Oklah dah kenyang minum air nampaknya. Malam ni boleh cergaskan diri banyak kerja lagi nak buat. Senarai susunan kerja masih tabah menanti:)

Tuesday, April 15, 2014

Krabi Island : Part 3 Sarapan Pagi Bak Syurga


Semalam kekenyangan dan tidur sepuasnya, terasa malas nak bangun pagi. Tapi tak boleh sebab harini macam-macam aktiviti nak buat, kalau nak melepak kat hotel je baik tak payah datang sini kan.

Dan sekali lagi kami mendapat rezeki terpijak, pemuda motor tambang tadi offer kami untuk bawa meronda seharian di tempat-tempat menarik di krabi ini. Kami memang datang tanpa mengambil tourist guide pun, hanya semata backpack kononnye lah. Tawaran beliau tidak harus dilepaskan.

Kami mulakan perjalanan pagi dengan bersarapan di sebuah gerai muslim. Macam makan kat kampung ku je ni. Sarapan pagi adalah nasi memang common untuk kelantanese sepertiku.

krabi sarapan muslim
ulam dan sambal belacan tidak dilupa

sangat sedap!


berlakon je tu

bawa CD ke mana-mana tanpa motif

Best tau sarapan pagi kat sini. Gerai biasa je tapi lauk pauk fuhhh memang awesome tau. Kami makan selera tak pandang orang belakang dah. Isi perut kenyang-kenyang sebab lepas ni banyak lagi tempat nak tuju. Pemuda motor tambang nak bawak kami tengok gajah!

Pengalaman menarik, nanti saya kongsikan tunggu sambungan di part 4 ye. Bye..

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019 3308053 atau email wfatihanum@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

Kisah Doktor Bedah Mayat

Semalam seperti biasa kami berkongsi sesuatu rahsia dan tips melalui support group yang ada. Bagi yang belum tahu, dalam bisnes shaklee saya memang ada saya sediakan support group untuk menyokong dan membantu empayar anak cucu saya berkembang.

Semalam dalam group khas itu kami belajar sesuatu. Bagaimana belajar? Mudah sahaja sambil lipat kain, sambil baring dalam rumah pun boleh je belajar dan mendengar sharing dari kawan-kawan. Jangan susahkan benda yang mudah.

Saya menjemput 'anak shaklee' saya iaitu Doktor Safuhah untuk share pengalaman bagaimana beliau keluar dari comfort zone dan buat shaklee bersungguh-sungguh. 


Memetik perkongsiannya, ikutkan rutin harian beliau yang sangat busy dengan report dan bedah mayat (beliau adalah seorang doktor forensik) maka boleh dilihat mustahil beliau mampu dan mahu buat shaklee dengan sebaiknya. Rutin beliau tidak sama seperti orang biasa. Dengan kes yang banyak setiap hari juga report yang menimbun, siapa sangka beliau boleh luangkan dan ada masa.

Kerjaya beliau boleh dikatakan sudah comfort dengan income yang stabil. Tapi kenapa beliau masih mahu mencari side income? Kenapa masih perlu mencari sesuatu?

Ada 2 point utama iaitu beliau memang sukakan bisnes. Sebelum buat shaklee beliau memang ada membuat kraf yang dijual secara online. Tapi bila jumpa shaklee beliau rasa shaklee lebih mudah untuk handle kerana tidak perlu banyak masa untuk kerja-kerja tangan. Produk sudah sedia ada tinggal untuk sharing sahaja.

Point kedua adalah beliau tidak puas. Tak puas sebab dengan kerjaya yang sangat sibuk, masa untuk bersama kedua-dua anak kecilnya sangat terhad. Dengan on call 7 hari sebulan, kerja hakiki yang super busy maka masa yang ada sangat terhad. Begitu besar impiannya mahu menjadi ibu yang boleh bekerja dari rumah. Sekarang impiannya hampir pasti jadi kenyataan.

Memang betullah kata orang, kena tahu apa yang kita mahu dalam hidup ni. Memang duit bukan segalanya jika terpaksa memilih antara keluarga dan anak-anak. Dan beliau tekad memilih anak-anak. Tahniah safuhah, berjaya keluar dari comfort zone! Semoga kejayaan lebih besar menantimu.

Mudahnya Bisnes Dari Rumah



Malam ni nak cerita pasal bisnes dari rumah. Sekarang ni jangan takut ye ibu ayah sekalian, bekerja dari rumah tidak salah jika anda pandai menjana pendapatan. Boleh kata ramai je yang buat bisnes online ni apatah lagi saya berjumpa dengan ramai peniaga online yang masih muda belia. (tua sangat ke daku ini? )

Memang enjoy buat bisnes dari rumah apatah lagi bagi seorang yang bergelar isteri. Saya sekarang adalah seorang WAHM (working at home mother) iaitu duduk rumah jaga rumahtangga dan dalam masa sama menjana pendapatan melalui bisnes online. Pulangannya alhamdulillah, bukan biasa-biasa.

Siapa yang perlu buat bisnes dari rumah?

  • Mereka yang setiap hari bercampur perasaan gundah gulana kerana terpaksa meninggalkan anak-anak di rumah pengasuh.
  • Mereka yang bercita-cita ingin melangsaikan hutang dengan segera dan ingin berpencen segera.
  • Mereka yang mahukan pendapatan infiniti tanpa perlu berada di bawah telunjuk orang lain untuk menentukan masa depan kita.
  • Ingin meningkatkan taraf hidup dari biasa kepada luarbiasa.
  • Mereka yang bercita-cita dan minat bisnes tetapi tidak tahu bisnes apa yang ingin dipilih, inilah dia pilihannya.
  • Mereka yang sudah penat pergi kerja pagi petang siang malam tetapi masih tiada kepuasan terutama dari segi penjagaan keluarga.

Apa keperluan untuk buat bisnes secara online?

  • Sekeping hati yang cekal dan memang berkehendak untuk maju
  • Nama lagi bisnes online maka haruslah ada line internet. Biasa sekarang hampir semua orang ada akaun facebook kan maka line internet tu rasanya tiada masalah.
  • Tidak perlukan modal jika ingin buat bisnes shaklee kerana hanya perlukan yuran pendaftaran RM65+postage RM10 sahaja untuk memulakan bisnes dari rumah.

Banyak jenis bisnes online yang anda boleh buat tetapi saya memilih shaklee kerana saya yakin masa depan ada bersama shaklee. Kenapa saya yakin dengan shaklee?

  • Pelan pemasaran yang komprehensif dan telus. 
  • Sistem yang adil, semua orang berpeluang untuk berjaya kerana iainya bukan sistem piramid. Kalau piramid kita yang bawah sentiasa akan di bawah. Tapi konsep shaklee sesiapa sahaja bboleh berjaya yang penting siapa usaha dia dapat.
  • Produk yang terbukti berkesan. Kalau nak tau kebanyakan pengedar atau ahli shaklee hampir semua asalnya adalah dari mereka yang terlebih dahulu menggunakan shaklee. Dari mencuba makan sendiri akhirnya jatuh cinta dengan produk shaklee. Keberkesanan setiap produk tidak boleh ditipu, jika tidak berkesan akhirnya ramai pelanggan akan lari. tapi tidak dengan shaklee kerana saban hari begitu ramai mereka yang ingin menjana pendapatan dengan shaklee.
  • Sudah terbukti bertahan dari dulu sehingga sekarang, bertahan di Malaysia sejak 25 tahun yang lalu dan masih lagi ujud sampai sekarang.
  • Ramai jutawan senyap muncul dengan hanya berbisnes shaklee dan ianya adalah berpanjangan, bukan bermusim kerana sudah terbukti ramai berjaya sudah 25 tahun buat shaklee dan masih lagi buat shaklee.
  • Semestinya patuh syariah kerana kita berkonsepkan ada produk untuk dijual bukannya produk maya, bagi modal alih-alih dapat untung ribu-ribu setiap bulan. Semua orang mahu keberkatan kan, bukan hanya mahukan wang segera yang tidak kekal.

Masih ragu atau masih tidak jelas lagi tentang buat bisnes dari rumah dengan menjual produk shaklee? Kalau begitu bolehlah hubungi saya terus berdasarkan nombor telefon yang diberi.

Saya mahu bantu lebih ramai lagi orang lain yang ingin berjaya. Itu cita-cita saya dari dulu, kini dan selamanya. Moga dipermudahkanNya.



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. --------------------------------------------------- Hubungi saya dengan sms ke 019 3308053 atau email wfatihanum@yahoo.com untuk maklumat lanjut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...